2020 01 fra LjuboMária nám neustále vo svojich posolstvách hovorí: „Prinášam vám svojho Syna Ježiša“. Priniesla ho do Medžugoria i v prvý deň zjavení, keď ju vizionári, vtedy ešte deti, videli s dieťaťom Ježišom v náručí. Od toho prvého dňa neprestáva týmto miestom tiecť rieka milostí, čo zakúsili aj mnohí pútnici. Mnohí sa stretli s Máriou ako živou matkou, napriek tomu, že ju očami nevideli. Skúsenosť stretnutia sa odohráva srdcom a nie očami.

Mária porodila Ježiša v Betleheme. Ale z duchovného pohľadu ho neustále rodí v ľudských srdciach. Ona najhlbším a najbolestnejším spôsobom zakúsila rodenie Ježiša nielen v Betleheme, ale aj v ľudských dušiach. Keď dieťa opúšťa matkino lono, je to pre neho prvý krok do sveta. Porodiť dieťa je to isté ako rozlúčiť sa s ním. Táto prvá rozlúčka je len začiatkom hlbšej i bolestnejšej rozlúčky a oslobodzovania. Pre každú matku je to ťažká a často aj bolestná úloha prijať postupné rozchádzanie sa a zároveň nechávať svojmu dieťaťu čoraz väčšiu slobodu, aby sa vydalo svojou vlastnou cestou.

Mária vie, že Ježiša nemôže vlastniť a že ho porodila ako dar pre svet. Pre ňu neprichádza do úvahy otázka privinúť si dieťa len na svoje prsia. Musí prijať iné pravidlo hry: dať ho k dispozícii všetkým. Porodiť Ježiša je to isté ako účasť na Eucharistii. Niet tu hraníc: potrebné je deliť sa a rozdávať do konca.

Mária je matkou Boha, matkou, ktorá porodila Boha v Betleheme. Ale čo to znamená pre nás? Cirkevní otcovia hovorili: „Aký mám osoh z toho, že sa Kristus raz narodil z Márie v Betleheme, ak sa skrze vieru nerodí v mojej duši?“ Mária práve po tom túži – aby sa Ježiš narodil v našich dušiach, aby sme mohli odkryť a zakúsiť lásku, ktorá prichádza z neba. Skrze svoju lásku Boh chce a môže v nás urobiť všetko nové.

Modlitba Panna Mária, ty, ktorá si prijala Božie slovo a tak skrze teba vznikol život v Duchu Svätom. Skrze teba a v tebe rástol Život, ktorý všetko oživil. Teba prosíme, ó, Mária, daj nám tú lásku, ktorú si mala k Ježišovi, kým si ho nosila v lone, daj nám tú lásku, ktorú si mala k svetu, keď si dala Spasiteľa sveta, daj nám tú lásku, ktorú si mala k Ježišovi, kým si ho láskala. Sprostredkuj nám u Boha milosť Ducha Svätého, aby sme vo svojom živote odkryli prekážky, ktoré nám bránia organizovať život tak, aby ním pretekal božský život. Amen.