“Nadprirodzené zjavenia a znamenia poznačujú dejiny, vstupujú živo do ľudského konania a sprevádzajú putovanie sveta, prekvapujúc veriacich i neveriacich. Tieto prejavy, ktoré nesmú protirečiť obsahu viery, musia smerovať k ústrednému bodu Kristovej zvesti; k láske Otca, ktorá vzbudzuje v ľuďoch obrátenie a dáva nám milosť, aby sme sa mu zverili so synovskou oddanosťou. Takým je aj Posolstvo Fatimy, ktoré s  výzvou na obrátenie a pokánie odpovedá na samotné jadro evanjeliového posolstva.“ Týmito slovami sa začína oficiálne vyjadrenie arcibiskupa Mons. Tarcisia Bertoneho, sekretára Kongregácie pre náuku viery k téme posolstiev Panny Márie vo Fatime.

13. mája 1917 sa v dedinke Fatima v strednom Portugalsku trom deťom – Lucii, Hyacinte, Františkovi – zjavila prekrásna Pani na oblaku v oslepujúcom svetle, keď pásli ovce. Počas šiestich mesiacov sa im vždy 13. v mesiaci zjavila Panna Mária. Pozývala ich k pokániu a modlitbe ruženca za hriešnikov. Počas zjavení sa diali rôzne zázraky a Panna Mária dala deťom posolstvá. Zjavenia Cirkev uznala za pravé v roku 1930.

DSC_227813. júna 1917 Panna Mária deťom zjavila takzvané „Fatimské tajomstvo“, ktoré pozostáva z troch častí.

V roku 2017 slávime 100. výročie zjavení Panny Márie vo Fatime.

Počas týchto 100 rokov Fatimská Panna Mária zohrávala dôležitú úlohu v službe rímskych pápežov. Spomeňme si na niektoré fakty:

DSC_2272A aj na začiatku 20. storočia sú pozvania Panny Márie k pokániu a obráteniu stále aktuálne.

V posolstve z 25. augusta 1991 Panna Mária v Medžugorí povedala: „...Preto vás všetkých pozývam, drahé deti, aby ste sa ešte viac modlili a postili. Pozývam vás, aby ste sa deväť dní odriekali, aby sa s vašou pomocou uskutočnilo všetko, čo chcem uskutočniť skrze tajomstvá, ktoré som začala vo Fatime. Volám vás, drahé deti, aby ste teraz pochopili dôležitosť môjho príchodu a vážnosť situácie! Chcem zachrániť všetky duše a obetovať ich Bohu. Preto sa modlime, aby sa uskutočnilo úplne všetko, čo som začala!...“

V tomto jubilejnom roku Fatimy sa chceme očami rímskych pápežov zahľadieť na tieto posolstvá a na ich význam pre Cirkev a veriacich v súčasnosti.