Snímka23Вервиця любові

Перше таїнство

Господи, Ти дав заповідь: "Люби Бога понад усе". Дякую Тобі, що кличеш мене, щоб я Тебе любив. А я Тебе можу любити лише тоді, коли Ти обдаруєш мене даром любові. Тому зараз Тебе прошу: влий у моє серце любов, якою буду любити Тебе безмежно, безумовно, в будь-якій ситуації мого життя. Дай мені Твою любов, аби я міг Тебе любити у всіх людях і у всіх Твоїх створіннях.

Прости мені за всі ті хвилини, коли я не відповів любов'ю на Твою любов і коли Ти не був на першому місці моєї любові. Очисти мене, щоб відтепер я міг дійсно любити Тебе понад усе. Дай, щоб я Тебе любив, як Тебе любив Твій Син Ісус Христос, як Тебе любила Твоя смиренна і вірна слугиня Марія.

Отче наш.., 10 Богородице Діво.., Слава Отцю.., О мій Ісусе...

Друге таїнство

Господи, Ти дав заповідь, щоб я любив себе самого. Дай мені зрозуміти, що моє життя є даром від Тебе, що Ти бажав мене такого, яким я є, і що Твоя любов прагне мене вдосконалити. Дай мені благодать зрозуміти, що любов до себе самого – це перша відповідь на Твою любов. Допоможи мені усвідомити, що любити себе самого означає постійно співпрацювати з Твоєю благодаттю і зростати на Твій образ і подобу. Дай мені зрозуміти, що любити себе самого значить прийняти істину, що кожен із нас є духовною істотою, тому йому потрібна духовна пожива, що здобувається молитвою, участю в Божественній Літургії, сповіддю, читанням Твого Слова.

Прости мені себелюбство, гордість, ревнивість, очисти мене від усякої пристрасті і всякого страху й недовіри до Тебе. Забери від мене все, що заважає мені любити Тебе понад усе і також самого себе, як Ти заповів.

Отче наш.., 10 Богородице Діво.., Слава Отцю.., О мій Ісусе...

Третє таїнство

Господи, Ти дав заповідь, щоб я любив усіх людей як самого себе. Подай мені ласку пізнати у кожній людині Твоє творіння, Твою дитину, Твій дар для світу і для мене. Нехай моє серце буде наповнене Твоєю любов'ю, щоб я був здатний любити інших і чинити їм усе те, що бажав би, аби вони й мені чинили. Прости мені кожен брак любові до інших, який проявляється у відкиданні й осуді інших, який виявляється в очерненні інших, у використанні й порушенні прав, в обмані й експлуатації інших. Прости мені, що про інших, які терпіли чи потребували моєї любові, не дбав мудро, відважно, вчасно. Дай і іншим благодать любити мене і прощати мені, тоді й мені буде легше їм прощати. Нехай Твоєю любов'ю будуть об'єднані всі серця всіх людей. Нехай любов між людьми буде дорогою до праведного миру.

Отче наш.., 10 Богородице Діво.., Слава Отцю.., О мій Ісусе...

Четверте таїнство

Господи, Ти заповів, щоб ми любили ворогів і тих, які нас скривдили. Отче, хоч Ти сильно любиш усіх людей, але в світі є стільки ненависті й непримиренності. Твоє батьківське серце змушене терпіти, коли Ти бачиш, як люди, Твої діти, ненавидять і переслідують одне одного, як відкидають любов і завдають одні одним невимовного болю. В цю хвилину прошу Тебе подарувати мені й кожній людині дар любові, щоб ми всі могли однаково любити одні одних. Допоможи нам, щоб наша любов не зупинилась на жодній межі і перейшла через усі перешкоди. Дай нам сили, у Твоїй любові, щоб ми подолали в собі будь-яку ненависть і перемогли її любов'ю в кожному серці, аби ворожнеча більше не була можлива. А там, де любов зазнала невдачі, там, де вона зламана гріхом, нехай зцілиться. Там, де ненависть загрожує любові, нехай любов буде сильна прощати. Там, де є неправда, нехай любов оздоровить міжлюдські взаємини. Там, де людина підняла руку на іншу людину, нехай Твоя любов перетворить все у простягнену руку прощення і єдності. Навчи нас, що сильнішою є людина, яка любить свого ворога, ніж та, яка мститься. Силою Твоєї любові допоможи нам виконати заповідь любити й тих, які нас не люблять.

Отче наш.., 10 Богородице Діво.., Слава Отцю.., О мій Ісусе...

П'яте таїнство

Отче, Ти заповів, щоб я все любив. Ось, молячи Тебе про любов, у цю хвилину передаю Тобі тих у моїй родині (спільноті, у сусідстві), яких не можу любити, а які очікують любові від мене. Нехай моє серце буде серцем новим, яке Ти обіцяв, через Свого пророка. Вирви з моїх грудей серце кам'яне і дай мені серце, яке любить, співчуває, терпить і з любов'ю все переносить...

(У цю мить спиняюсь і передаю Господеві тих, на яких моя любов повинна поширитися...)

Молю Тебе й за тих, які мене не люблять, які мені не прощають, щоб і їхнє серце було відкрите для любові до мене, адже й мені не є добре, якщо інші, хто довкола, мене не люблять...

(У тиші передаю Господеві поіменно людей, які мене не люблять, і молюся...)

Отче наш.., 10 Богородице Діво.., Слава Отцю.., О мій Ісусе...

Заключна молитва

Маріє, Мати любові, доброти, милосердя і прощення, знаю, що ти є зі мною. Знаю, що кличеш мене, щоб я зростав у любові, щоб переживав любов до Бога і до самого себе, як також і до свого ближнього. Нехай за твоїм материнським заступництвом Господь Бог почує мої молитви, аби відсьогодні, як і ти, міг любити і в любові перейти з цього світу у вічну Любов. Нехай за твоїм заступництвом всі твої діти люблять і все перетвориться на добро! Амінь.