"Keď sa postíme, prijímame za svoj stôl Krista v chudobných..." Raoul z Poitiers (1190)

Je to správny nadpis: chlieb treba piť a vodu jesť! Hoci to na prvý pohľad vyzerá čudne, je to tak. To znamená, že chlieb treba tak dlho žuť, kým sa nezmení na tekutý stav. Pri liečebnom pôste, ktorý pre chorých na srdce prvý ponúkol dr. Mayr v Rakúsku, vraví sa o potrebe prežuť chlieb šesťdesiat ráz, potom vypiť hlt mlieka a ešte tridsať ráz chlieb prežuť.

Všetci sme sa v škole učili, že dve tretiny trávenia sa odohráva v ústach, kde nastáva bezprostredná príprava na ďalšie trávenie. Takto sa uľahčuje trávenie v organizme, lebo sa šetrí energia, ktorú organizmus musí vydať, ak sa potrava v ústach dobre nepripraví. Takisto je jasné, že prvá časť trávenia v ústach nemôže prebehnúť u toho, kto jedáva veľa a rýchlo. Nezíska sa správna príprava a to spôsobuje veľa problémov v organizme, ktorý začína strácať rovnováhu, pre nadmernú námahu ľahko ochorie a prichádza o veľa výživných zložiek.

Kým takto pomaly jeme, nič nepijeme. Tak sa lepšie aktivizujú žľazy, ktoré vylučujú šťavy potrebné na tráviaci proces v ústach, ale aj v organizme.

Keď organizmus vyšle prvé znamenie, že má dosť stravy, treba prestať jesť chlieb a začne sa piť. Pije sa pomaly a dosť tekutín.

Takto sa človek nezrieka potravy na nejaký čas, ale obmedzuje jedlo na najmenšiu možnú mieru.

Tvrdí sa, že človek, ktorý hovorí, že jedáva normálne, prijíma o tretinu viac jedla, než potrebuje. Ľahko sa to stáva každému, kto jedáva rýchlo, lebo nemôže vedieť, koľko organizmus potrebuje. Stráca sa spojenie medzi organizmom, ktorý dáva znamenie, keď má dosť jedla a pitia, a uvedomelou odpoveďou z mozgového centra. To je škodlivé pre každý organizmus.

Počas semináru pôstu sa ponúka voda i čaj. Odporúča sa vypiť minimálne tri litre vody denne. Chlieb sa je trikrát denne: na raňajky, obed, večeru a vodu a čaj sa odporúča piť aj pomedzi hlavné jedlá.

Foto: Elan Lyskou