IMG-20180627-WA0001Panna Mária po tridsiatich siedmych rokov svojich zjavení ďakuje Pánovi. Veľa ráz hovorila, že jej Boh dovolil prísť, že ju Boh poslal sem na zem k nám. Ona aj dnes plní svoju materinskú úlohu tak, že pozýva a vedie svoje deti k prameňu pokoja a života. Všetko, čo pre nás Mária robí nás vedie ku Kristovi, jedinému Vykupiteľovi. Mária nerobí nič sama, ale nás pred ním zastupuje.

Túžba po nás, ktorí sme jej deti, ju priviedla i zdržala toľké roky, počas ktorých nás neúnavne volá a pozýva. Túži po ľudských dušiach a srdciach, ktoré chce viesť cestou obrátenia a svätosti.

Mária neustále Bohu opakovala: „Nech sa mi stane podľa tvojho slova.“ Najdôležitejšia udalosť v dejinách ľudstva sa stala počas noci v Getsemanskej záhrade. Kristus vyslovil svoje „áno“ Otcovi. Najdôležitejšie udalosti v tvojom živote sa odohrávajú vtedy, keď si ako Mária vyberieš cestu súhlasu, prijatia. Náš život vo viere sa obmedzuje na toto „áno“. Podstatou kresťanstva je neustále opakovanie Bohu: „Buď vôľa tvoja.“ Matka Božia tieto slová opakovala Bohu neustále.

Ľahšie nám je povedať, že Mária je nepoškvrnená, že bola Božou matkou, že je výnimočná a nemôžme ju nasledovať. Ale to je len výhovorka a ospravedlnenie, prečo nenasledovať jej pozvanie milosti na ceste k svätosti. Ježiš chce, aby sme nasledovali Máriino pozvanie a cestu, pretože bola radikálna v odovzdanosti sa Bohu.

Zvlášť výnimočným časom pre rast a napredovanie na ceste obrátenia a svätosti sú životné skúšky a búrky. Aby sme mohli rásť na ceste viery, potrebujeme aj kríže. Naše kríže môžu byť rôzne ako napríklad: pokušenia, starosť o budúcnosť, o zdravie, o prácu, problémy v manželstve či v rodine. Všetky kríže a životné búrky majú svoj zmysel. Je to Božie navštívenie, ktoré prinesie veľkú milosť, predovšetkým milosť dôvery.

Boh k nám neprichádza cez naše dokonalosti, ale cez naše nedokonalosti, cez naše slabosti a neschopnosti. Keď si myslíme, že sme dokonalí, pomyslíme si, že môžeme žiť aj bez Boha a vytvárame si ilúziu, že Boha nepotrebujeme. Mária, Ježišova matka a naša matka nás chce prebudiť z duchovného spánku a vytvorených ilúzií. Chce nám povedať ako sme vo všetkom závislí na Bohu. Len keď otvoríme duchovné oči, vtedy sa v nás rodí vďačnosť za všetko, čo Boh koná a chce  urobiť v našom srdci.

Učme sa žiť ako vďačné Božie deti. Ďakujme Pánovi za zjavenia a Máriinu blízkosť počas toľkých rokov. Ďakujme Pánovi za všetko pekné i ťažké v našich životoch, pretože on všetko obráti na dobro tým, ktorí ho milujú a veria mu.

Modlitba

Mária, ktorá žiješ v myšlienkami Otca, Mária, nevesta Otcových úmyslov, ktorá ma obklopuješ svojou materinskou prítomnosťou, pripomeň mi, že som bol stvorený s múdrosťou a z lásky, aby som plný vďačnosti mohol nekonečne dobrému Otcovi povedať: „Ďakujem ti, Pane, že si ma stvoril tak zázračne!“

Mária, navštív moment môjho počatia, zasväcujem ti ho. Zasväcujem ti svojho pozemského otca a svoju pozemskú matku, zasväcujem ti ich zväzok. Zasväcujem ti všetky manželské zväzky na zemi, aby človek na Boží obraz a podobu dával život s múdrosťou a z lásky. Amen.