Apoštolský vizitátor so osobitnou úlohou pre farnosť Medžugorie, arcibiskup Henryk Hoser počas adventu navštívil rádio Mir Medžugorie.

Medzi farníkmi sa dá pocítiť, že sú šťastní a vďační za váš príchod do Medžugoria a za poslanie, ktorým Vás poveril Svätý Otec. Ako sa tu cítite?

Môžem odpovedať s rovnakou radosťou. Som naozaj šťastný, že tu môžem byť. Som tu už druhýkrát. Minulý rok som tu bol ako osobitný vyslanec Svätého Otca a teraz som tu ako stály apoštolský vizitátor. Tieto dve misie sa od seba výrazne líšia. Nie som tu len preto, aby som spoznal situáciu, ale aby som pochopil problémy a otázky tejto farnosti. Som tu, aby som na tieto otázky aj našiel riešenie spolu s mojimi spolupracovníkmi.

Blížia sa Vianoce ,čo je podľa Vás posolstvom Vianoc?

Toto posolstvo je mimoriadne bohaté a ja by som rád zdôraznil posolstvo pokoja. Anjeli, ktorí oznámili pastierom správu o narodení Pána povedali, že prinášajú pokoj všetkým ľuďom dobrej vôle.

Ježiš medzi nás ľudí prišiel  ako dieťa do rodiny Márie a Jozefa. Naprieč celou históriou vidíme, že rodina bola vždy terčom útoku a zvlášť dnes. Ako chrániť rodinu dnes a ako nám v tom môže pomôcť príklad Svätej rodiny?

Predovšetkým potrebujeme vedieť, že človek bol od samého počiatku stvorený v rámci rodinných vzťahov. Pár muža a ženy bol požehnaný aj vďaka svojej plodnosti. Rodina je na zemi obrazom Najsvätejšej Trojice a je tu na to, aby budovala spoločnosť. Aby sa zachoval tento rodinný duch – a to je v dnešnej dobe ťažké – treba zdôrazniť poslanie rodiny vo svete. A to poslanie hovorí, že rodina je zdrojom a spôsobom naplnenia ľudskej bytosti.

Otec arcibiskup, Vy ste lekár, kňaz palotín, misionár a určite sa to všetko odzrkadľuje aj vo vašom živote. Taktiež ste strávili 21 rokov v Afrike. Môžete sa s nami podeliť o túto skúsenosť?

Nedá sa to vyjadriť pár slovami. Predovšetkým to bola skúsenosť, v ktorej som sa stretol s rôznorodosťou kultúr v Afrike, Európe a v ďalších krajinách. Väčšinu môjho náboženského života som prežil mimo domova a krajiny. Môžem k tomu povedať dve veci. Prvá je, že ľudská prirodzenosť je všade rovnaká. Ako ľudia sa navzájom veľmi podobáme. Rozdiel je v kultúre, a to v pozitívnom aj negatívnom význame. Každá kultúra má pozitívne a budujúce prvky, keď slúži rozvoju ľudskej bytosti. Zároveň však v sebe obsahuje aj prvky, ktoré ničia človeka. Žime preto v plnosti našej ľudskej prirodzenosti so všetkými pozitívnymi znakmi, našej kultúry!

Pôsobili ste ako apoštolský vizitátor aj v Rwande. Dá sa porovnať  svätyňa v Kibeho s Medžugorím?

Áno, je tu veľa podobných prvkov. Udalosti sa začali v roku 1981, keď Panna Mária chcela varovať ľudí pred budúcimi udalosťami, akými – ako sa neskôr ukázalo – bola genocída. To je posolstvo Kráľovnej pokoja, čo je určitým spôsobom pokračovaním zjavení vo Fatime. Kibeho je uznanou svätyňou, ktorá sa rozvíja a je jedinou svätyňou v Afrike, v ktorej boli zjavenia uznané. Zjavenia v Medžugorí tiež začali v roku 1981, pár mesiacov pred Kibeho. Ukázalo sa, že aj tieto zjavenia začali v perspektíve vojny, ktorá neskôr začala v bývalej Juhoslávii. V Medžugorí sa rozvíja pobožnosť Kráľovnej pokoja a aj v tom môžeme nájsť podobnosť so zjaveniami vo Fatime. Invokácia „Kráľovná pokoja“ bola predstavená v Loretánskych litániách pápežom Benediktom XV. v roku  1917 – v roku zjavení vo Fatime počas 1. svetovej vojny a sovietskej revolúcie. Vidíme tu, že Boh je vždy prítomný v ľudských dejinách, a posiela nám svoju Matku, aby nám bola nablízku.

Existencia svätýň je v dnešnom svete veľmi dôležitá, a preto pápež František presunul kompetenciu pre svätyne z Kongregácie pre klérus na Kongregáciu pre novú evanjelizáciu. Uskutočňuje sa nová evanjelizácia aj v Medžugorí?

O tom niet pochýb. Žijeme tu novú evanjelizáciu. Mariánska pobožnosť, ktorá sa tu rozvíja je veľmi dynamická. Je to miesto a čas obrátenia. Tu ľudia objavujú existenciu Boha vo svojom živote a Boh túži po tom, aby bol prítomný v ľudskom srdci a v spoločnosti, ktorá je laicizovaná, ktorá žije akoby Boh neexistoval. Vo všetkých mariánskych svätyniach sa to tak deje.

Po niekoľkých mesiacoch vášho pobytu v Medžugorí nám môžete povedať, čo je najdôležitejším plodom tohto miesta?

Sú to plody hlbokého obrátenia. Myslím si, že najzrelším a najdôležitejším plodom je fenomén obrátenia skrze spovede, sviatosť pokoja a zmierenia. Zo všetkého toho, čo sa tu deje, je to najdôležitejší element.

Pokoj je to, čoho má dnes človek nedostatok. Pokoj v srdci, pokoj medzi ľuďmi, a pokoj vo svete. Čo je úlohou Medžugoria okrem toho, že vieme, že mnohí pútnici, ktorí sem prichádzajú svedčia,  že tu cítia pokoj, ktorý nikde inde necítili?

Príchod Ježiša Krista v našom ľudskom tele bol ohlásený ako príchod Kráľa pokoja. Boh nám prináša pokoj, ktorý tak potrebujeme vo všetkých oblastiach a zdá sa mi, že nám veľmi pomáha škola pokoja, ktorú máme tu v Medžugorí. Mnohí  šíria pokoj, ktorý nájdu na tomto mieste ticha, modlitby a uzobranosti. Toto všetko sú elementy, ktoré nás vedú k pokoju s Bohom a ľuďmi.

Čo by ste ešte na konci chceli odovzdať našim poslucháčom?

Chcem všetkých na Vianoce pozdraviť pozdravom anjelov: Pokoj ľuďom dobrej vôle, ľuďom, ktorých Boh miluje. Panna Mária zdôrazňuje, že Boh nás miluje všetkých. Jedným z fundamentov našej viery je Božia vôľa, že spasí všetkých ľudí bez rozdielu. A ak sa to neuskutoční, je to kvôli nám. Preto sme na ceste, ktorá vedie k žiarivej budúcnosti.

Zdroj: medjugorje.hr

Foto: Radiopostaja Mir Medjugorje